Activiteiten voor Project Moldavië

Sinterkerstmarkt Goede Herderkerk
Op zaterdag 24 november organiseert de werkgroep Kerk in Actie van de Goede Herderkerk opnieuw een gezellige en sfeervolle Sinterkerstmarkt. U kunt er terecht voor originele en betaalbare cadeautjes voor de decemberfeesten. In de kramen liggen onder andere handgemaakte kerstpresentjes, prachtige kerstkaarsen, wolproducten zoals sjaals, kerstsokken en mutsen en handgemaakte kerstkaarten. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. Naast de traditionele kerststol en glühwein, hebben we dit jaar een wijnproeverij met unieke wijn uit Moldavië. De Sinterkerstmarkt wordt gehouden in de Goede Herderkerk aan de Asselsestraat en duurt van 10:00 tot 15:00 uur. De opbrengst is voor de opvang in dagcentra Baurci voor kinderen, geconfronteerd met extreme armoede, verwaarlozing en misbruik, in het armste land van Europa, Moldavië.

Wijnactie
Ook dit jaar is er weer de Wijnactie van Grote Kerk Werkt en de Werkgroep Kerk In Actie van de Goede Herder Kerk. U kunt het bestelformulier gebruiken om uw wijn te bestellen. Wijn bestellen kan tot en met zondag 2 december en bij voorkeur kan de bestelde wijn op zaterdag 8 december van 10:00 tot 12:00 uur worden afgehaald in het Pleinhuis bij de Grote Kerk. Mocht dit voor u niet mogelijk zijn dan kunt u de wijnen op zondag 9 december ophalen, direct na de ochtendviering.

Bloembollen
Naast de wijnactie is er ook dit jaar weer de bloembollenactie. Er kunnen nog bloembollen worden besteld en tijdens het koffiedrinken na de zondagse viering is hierover informatie beschikbaar.

Maaltijd
Op zondag 17 maart 2019 willen we na afloop van de kerkviering weer gezamenlijk eten in gebouw Irene voor onze acties. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. We informeren u dan graag over ons project in Moldavië.

Als u niet mee wil doen met de verschillende activiteiten, maar als u dit project in Moldavië wel wil ondersteunen, dan kunt u een bijdrage overmaken op onderstaand bankrekeningnummer. Dit wordt uiteraard zeer gewaardeerd!

NL72 RABO 0175 4711 77 t.n.v. Stichting Grote Kerk Werkt

 

Samenwerking met de Goede Herderkerk.  Project in Moldavië!

In Moldavië, het armste land van Europa, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen zwerven op straat, zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. Zonder goed toezicht en liefdevolle zorg lopen vooral meisjes het risico om verhandeld te worden en misbruikt in de seks- en drugsindustrie.
De Moldavische kerken en Youth for Christ hebben de handen ineen geslagen en halen de kinderen van de straat. De kinderen worden opgevangen in de naschoolse opvang die ingericht zijn in de kerken. Hier krijgen ze volop aandacht en zorg, maar ook een gezonde maaltijd en hulp bij hun huiswerk. Er zijn momenteel 42 dagcentra, waar zo'n 20 tot 40 kinderen tussen de 6 en 15 jaar per centrum worden opgevangen. Wij willen als werkgroep één van deze centra ondersteunen.

Geef aan kwetsbare kinderen in Moldavië

Veel ouders in Moldavië zijn zo arm dat ze nauwelijks voor hun kinderen kunnen zorgen. Moldavië ligt nog geen 24 uur rijden bij ons vandaan. De werkloosheid en de armoede daar zijn zo groot, dat veel ouders hun gezinnen verlaten om in de stad of in het buitenland werk te zoeken. Hun kinderen blijven vaak achter bij een oma die ook maar met moeite rond kan komen. Andere ouders raken door alle ellende verslaafd aan de drank. Hun kinderen zijn thuis niet veilig.

Steeds meer kerken bekommeren zich om deze kinderen. In hun kerkgebouwen vangen zij de kinderen na schooltijd op. Dat doen ze met ondersteuning van onder andere Youth for Christ Moldavië. Deze organisatie zorgt voor professionele pedagogische hulpverleners. Ook proberen de kerken samen met Youth for Christ Moldavië de situatie bij de kinderen thuis te verbeteren. Ze sporen ouders op en zorgen dat tochtige en bouwvallige huisjes worden opgeknapt.

In het centrum van de kerk kunnen deze kinderen onbezorgd spelen. Liefde en aandacht is wat deze kinderen allereerst nodig hebben. Veel te jong hebben ze te maken met veel te grote problemen: verslaving, geweld en ruzie, onzekerheid, honger en armoede. Sommige kinderen dragen de verantwoordelijkheid voor jongere broertjes en zusjes. Het centrum is voor hen een thuis waar ze tot rust kunnen komen en even kind kunnen zijn. Deze veiligheid vormt de basis die ze nodig hebben voor de rest van hun leven.

Ze knutselen en krijgen hulp bij hun huiswerk. Veel kinderen hebben door alle problemen een schoolachterstand opgelopen. Bij het centrum worden ze geholpen met hun huiswerk. Pedagogisch medewerkers geven extra veel aandacht aan kinderen met een achterstand, zodat ze toch op de gewone dorpsschool kunnen meedraaien.

Iedere dag is er een gezonde, warme maaltijd. De gezamenlijke maaltijd is voor deze kinderen iedere dag een hoogtepunt. En het is broodnodig, want thuis krijgen ze niet de gezonde voeding die ze nodig hebben. Ook nemen de kerkleden de tijd om de kinderen te vertellen uit de bijbel. Hun geloof werkt aanstekelijk. Steeds meer ouders zoeken troost in hun geloof en vinden steun in de kerk.

Afbeelding1

Afbeelding2

Afbeelding3

Afbeelding5

Afbeelding6

 

Stichting Grote Kerk Werkt/Moldavië

 

Secretariaat GKW

St GroteKerkWerkt geel

Contactpersoon:

Karen Swart
Telefoon: 06 122 339 77
Email:

Bestuur GKW

De samenstelling van de commissie Grote Kerk Werkt is als volgt:

Henk Adriaansen, voorzitter
Karen Swart, secretariaat
Peter van Leeuwen, penningmeester
Truus Sietsma
Hans Jochems
Henk Daniëls
Bert Schüssler
Jeannet Achterstraat
Dirkjan Douma

NIEUWS UIT DE GROTE KERK

Actueel Nieuws

Actueel Nieuws

  • Breng nog snel je stem uit voor Top 2000!
  • Verdieping: cursussen, leerhuizen en lezingen over onderwerpen die ertoe doen

Lees verder

Kunst onder de toren

Kunst onder de toren

  • Er zijn nieuwe exposities te zien van Mirjam Tiggeloven en Alexander Dijkman in de Grote Kerk en gebouw Irene.

Lees verder

Kerst

Kerst

  • Welk kind schrijft het mooiste nieuwe Kerstlied?

Lees verder