Klik HIER voor een toelichting op Regionieuws
 

 Het is zomer, de expositie voor de Open Kerk is ingericht!

Van 16 juli tot 10 september is het werk van vier exposanten op zaterdag en zondag te zien, terwijl er ook nog heerlijk muziek bij gemaakt wordt. De openstelling is steeds van 11.30 uur tot 16.00 uur, de muziek is te beluisteren van 14.00 tot 16.00 uur.

Het Thema geeft al aan dat we hier te maken hebben met kunstenaars die onder andere door het bestuderen van het werk van oude meesters hun stijl hebben ontwikkeld.

Lisa Wiersma was te zien in het programma “Het Geheim van de Meester” waarin zij een reconstructie van de Nachtwacht maakte.
Steeds werd ze ter zijde gestaan door haar eveneens kunstzinnige zus Maria.
Nard Kwast kennen we al langer als schilder in de stijl van Rembrandt, ook hij kwam met Lisa meewerken in haar programma.

Deze drie mensen hebben nu hun werk “in de stijl van Oude Meester” plus ander eigen werk in deze zomerexpositie opgehangen.

Daarnaast heeft bloemsierkunstenaar ‘om de hoek’, Wim van Munster gezorgd voor extra aankleding van de kerk.

Lisa Wiersma

Lisa Wiersma is schilder en kunsthistorica. Dat is een fijne combinatie: zij doet een onderzoek naar materiaalweergave in 17de-eeuwse schilderkunst aan de Universiteit Utrecht en de bevindingen kan zij ook gebruiken bij het maken van haar eigen schilderijen. Wat is de juiste rangschikking van kleuren om een geschilderde perzik lekker zacht te laten lijken, druiven sappig en metaal koud glanzend? Hoe schilder je fruit zo dat je het bijna kunt ruiken en proeven? Wanneer ga je een ijle morgenlucht van verf voelen?

Granaatappel II schilderij

In haar werk (ook muurschilderingen met zus Maria, o.a. voor het Museum Boijmans van Beuningen, het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum) spelen flora en fauna en momenten uit oude mythes en verhalen de hoofdrol. 
Sinds 2020 schildert Lisa in het televisieprogramma “Het Geheim van de Meester”, waarbij beroemde schilderijen worden gereconstrueerd om meer te leren over het werk en leven van oude meesters. 
www.lisawiersma.nl   

Maria Wiersma
Maria Wiersma is kunstenares en illustrator. Samen met zus Lisa Wiersma groeide ze op in Amsterdam en Friesland, terwijl ze allebei altijd veel bleven tekenen. Na de middelbare school koos Maria voor een studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen het studeren door (of ook wel in plaats van) bleef ze veel tekenen, dat verdween nooit naar de achtergrond.

Reiger etc
Met Lisa huurde ze enkele ateliers en na afloop van de studie begon ze steeds meer illustratie-opdrachten aan te nemen. Op die manier werkt ze nu al bijna tien jaar aan allerhande opdrachten, van tatoeages tot muurschilderingen. In de vrije tijd die ze overhoudt werkt ze graag aan vrij werk, voornamelijk potloodtekeningen en acryl- of olieverf schilderijen. Haar werk is vaak gedetailleerd en rustig van kleur. 

www.mariawiersma.nl 


Nard Kwast

Rond zijn twintigste maakte Nard kennis met de werken van de grote klassieke schilders uit de 17e t/m de 19e eeuw. “Dit is wat ik wil, zo kunnen schilderen” en de kunstschilder in hem werd geboren. Vervolgens nam hij privélessen, deed hij veel zelfstudie, bestudeerde hij schilderijen en las hij boeken over de schilderkunst en het zelf maken van verf op de traditionele manier. De fascinatie voor dit alles is nooit meer verdwenen.


nard1


Hij deed mee aan het programma “Project Rembrandt”, werd finalist en eindigde op de tweede plaats.
www.nardkwast.com

In Gebouw Irene is nog werk van Stella Abraas te zien tot 10 september.

Wim van Munster

Op 1 mei 1992 startte Wim van Munster met zijn bloemisterij aan de Koninginnelaan 35 in Apeldoorn. Een prachtige laan in een mooie wijk met veel speciaalzaken. Wim startte zelf met het bedrijf en inmiddels is het 30 jarig bestaan gevierd. De bloemist voelt zich door regelmatige samenwerking verbonden met de Grote Kerk. De samenwerking mondt nu uit in een expositie van zijn bijzondere bloemstukken. Wim probeert bloemen te gebruiken van kwekers uit de buurt en daarnaast ook vaak soorten uit Nederland.

zomerfeestje

Altijd op zoek naar bijzondere materialen. Ondertussen draait het bedrijf met 8 medewerkers.
Bloemsierkunst Wim van Munster: www.wimvanmunster.nl