Foto Festival 2021 in de kerk

Het tweejaarlijks foto Festival van Apeldoorn Photo is op 15 mei 2021 van start gegaan. Het thema is zeer actueel: “In Beperking Toont Zich De Meester” Wij zijn blij, dat we een van de locaties mogen zijn, waar werk van verschillende fotografen wordt geëxposeerd. Andere locaties die meedoen aan dit festival zijn ACEC en Coda. Zie de website van het Fotofestival voor een volledig overzicht.

Bij ons in de kerk verwelkomen we drie fotografen met bijzonder werk.

  • Adriaan Holsappel, met prachtige natuuropnames ontwikkeld in koffie,
  • Oscar de Wit-Snijder met foto’s van zeer oude bibliotheken op een bijzondere manier bewerkt en
  • Jeroen Taalman met foto’s die gepubliceerd zijn in zijn vers van de pers verschenen boek “Portret Van De Kerk”

In gebouw Irene zijn nog steeds de werken van Annie Elissen te zien. Deze expositie maakt geen deel uit van het foto festival.

De expositie in de kerk is te bezoeken op zaterdag van 11:00 tot 16:00 en zondag van 12:00 tot 16:00 op de volgende dagen:

  • za. 5/6 en zo. 6/6
  • za.12/6 en zo.13/6
  • za.19/6 en zo.20/6
  • za.26/6 en zo.27/6

Adriaan Holsappel Scan 16Adriaan Holsappel

HET GRIFTDAL EN KOFFIE
Adriaan Holsappel beperkt zich met deze serie tot analoge camera’s en niet gangbare ontwikkelprocessen. Bij het ontwikkelen van fotorolletjes gebruikt hij producten die in het keukenkastje voorhanden zijn. Sinds een aantal jaren heeft Holsappel analoge fotografie weer opgepakt en is hij geïnspireerd geraakt door fotografen die hun werk op bijzondere manieren ontwikkelen. Soms voortkomend uit een beperking. Adriaan maakt gebruik van vintage camera’s en fotografeert met kleur en zwartwit rolletjes. Vervolgens ontwikkelt hij deze in koffie en divers oppervlaktewater dat hij meeneemt van de locatie waar hij fotografeert. Dit kan water zijn van sneeuw, rivier of beek en dat water heeft dan ook invloed op dat ontwikkelproces. In deze corona tijd is hij met zijn eos 500 analoge camera uit de jaren negentig met macrolens en een stuk wit karton op pad gegaan om details van planten rond de Grift en op de Veluwe te fotograferen. Deze serie is daar o.a. het resultaat van.

Adriaan Holsappel (Dalfsen 1975) is een lens-based artist uit Apeldoorn. Van 1994 tot 2016 werkte hij als grafisch vormgever. De foto’s die hij maakt komen voort uit zijn gevoel en laten zien wat hem intrigeert. Zijn projecten en composities komen voort uit zijn grafische en emotionele achtergrond. Hij wil een vraag stellen of een verhaal oproepen met zijn foto’s. Laat uw verbeelding spreken. In 1991 en 1993 studeerde hij grafische vormgeving in Almelo. Waar fotografie in het vakkenpakket zat. Zijn werk is tentoongesteld in Nederland, België, Italië en Engeland.

Aankondiging expositie https://www.youtube.com/watch?v=sJNWydaHoxQ
Foto’s in de kerk https://www.youtube.com/watch?v=V8WXGVyat5QAankondiging

Oscar de Wit-Snijder

Autodidact (1964) is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Apeldoorn. Tijdens zijn MBO opleiding ging de Wit-Snijder zich meer verdiepen in de fotografie en de mogelijkheden daarmee. Om zijn stijl en passie te ontdekken, volgde er een lange zoektocht waarin hij met vele soorten fotografie en bewerkingen experimenteerde.
Bibliotheek Amerongen webOp een dag fotografeerde hij een molenaar aan het werk. Eenmaal thuisgekomen begon hij de foto's aan te passen en daar ontstonden de contouren van zijn unieke stijl :'HDR-Old Style'. In de loop van de tijd heeft hij zijn stijl geperfectioneerd en ging hij die toepassen in zijn projecten. Een daarvan werd “ Ambachten en Monumentale Panden in en rond Apeldoorn “. De Wit-Snijder roept met zijn authentieke stijl een sfeer van nostalgie op en neemt hierdoor de kijker mee terug naar vervlogen tijden. Na de expositie kwamen uit binnen- en buitenland vragen over zijn stijl. Alle verzoeken voor uitleg daarover heeft de Wit afgewezen; dat blijft zijn geheim. Zijn volgende project werd “ Parels van Bibliotheken”. De Wit-Snijder heeft, buiten de prachtige bibliotheken om, ook andere objecten en personen in zijn stijl vastgelegd. Zo heeft hij o.a het gemaal in Lemmer dat op de Werelderfgoedlijst staat voor de lens gehad en heeft hij het Dickens Festijn in Deventer in zijn stijl gefotografeerd.

 

Jeroen Taalman

JTaalman PortretVanDeKerk DSF7521Zelf noemt hij zich 'autonoom fotograaf'. Hij werkt sinds 2008 aan diverse opdrachten en, dat doet hij het liefst, eigen projecten. In 2009 was hij oprichter van Gelrecollectief Fotografen, een samenwerking van 5 fotografen. In die tijd is hij ook betrokken geraakt bij Apeldoorn Fotostad (tegenwoordig Apeldoorn Photo) en deed hij mee aan de fotomanifestaties van 2012 en 2014. Zijn werk is en was te zien in verschillende eigen publicaties, musea, galerieën, kranten, tijdschriften en websites. Van 2015 tot 2017 was hij de eerste door B&W benoemde stadsfotograaf van Apeldoorn. Samen met dichter Hanz Mirck publiceerde Jeroen de boeken Zadelpunt en De Straat Is Van Ons. Portret van de Kerk is zijn derde boek.

  

Bekijk de expositie online:  
Adriaan Holsappel  
Oscar de Wit-Snijder  
Jeroen Taalman  
Annie Elissen  

 

Janneke van Strien / Tine Verhoeks 06 30255804