Skip to main content

Het kerkgebouw

De groei van het toenmalige dorp Apeldoorn na de Franse overheersing, maakte de bouw van een nieuwe kerk noodzakelijk.

wilhelminaKoning Willem I, veelvuldig vertoevend op Paleis Het Loo, besloot deze nieuwe kerk te financieren mits deze halverwege Het Loo en het Dorp zou worden gebouwd. De kerk werd in 1842 in gebruik genomen, maar in 1890 door brand verwoest.

Twee jaar later werd door de firma Chris Wegerif op de fundamenten de huidige kerk gebouwd naar ontwerp in renaissancestijl van de Roterdamse architect Jan Verheul. ln 1891 legde de toen 10-jarige prinses Wilhelmina de eerste steen. Zij woonde met haar moeder koningin Emma ook de officiële ingebruikneming tijdens de eerste kerkdienst bij op zondag 25 september 1892. 

Tot op hoge leeftijd bezocht Wilhelmina, die op paleis het Loo woonde, veelvuldig de kerkdiensten in de Grote Kerk.  

De kerk doet haar naam eer aan met een lengte van ± 50 meter, een breedte van ± 20 meter en een grootste hoogte van het interieur van eveneens 20 meter. 

wilhelminabankDankzij een, voor die tijd, vernuftige constructie met trekstangen wordt het uitzicht niet belemmerd door ilaren. Indrukwekkend is de prachtige preekstoel en de Koninginnebank. De kerk telde aanvankelijk 1800 zitplaatsen, nu ongeveer 1500.

Dit alles is mooi in beeld gebracht door Omroep Gelderland op Youtube.

Meer informatie leest u onder Geschiedenis