anbi

Een algemeen nut beogende instelling (ANBI) is een instelling met bepaalde belastingvoordelen. Sinds 2008 kan een binnen- of buitenlandse organisatie door de Nederlandse Staat als ANBI worden aangemerkt. De PKN Apeldoorn, dus ook de Grote Kerk, is zo’n instelling.

Goede doelen met een ANBI-status hebben van de belastingdienst een beschikking ontvangen met daarin een uniek nummer: het Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer, kortweg RSIN. Dit nummer is voor de Protestantse Gemeente Apeldoorn: 002.531.483
Goede doelen hebben dit nummer onder andere nodig bij het invullen van diverse gegevens voor de belastingdienst. Het is ook nodig bij onderhandse akten voor een periodieke schenking, bijvoorbeeld van gemeenteleden in het kader van de actie Kerkbalans.

LET OP: Het werken met Collectebonnen in plaats van contant geld geeft u ook fiscale voordelen. Bovendien: wij moeten de bank een aanzienlijk bedrag betalen voor het tellen van het geld. Het tellen van de bonnen gaat d.m.v. vrijwilligers. Het werken met collectebonnen heeft dus belangrijke voordelen.
Er kan nog veel meer voordeel worden behaald, zowel voor u als voor de kerk. Giften in de vorm van periodieke of lijfrenteschenking zijn volledig aftrekbaar voor de belasting.
De periodieke gift is niet gebonden aan een minimum of maximum bedrag. Het verschil met gewone giften is, dat de schenker zich bij een lijfrenteschenking verplicht om de begunstigde jaarlijks gedurende minimaal 5 jaar een bepaald vast bedrag te schenken; dat mag ook in termijnen.

Afhankelijk van uw leeftijd en inkomen ontvangt u via uw inkomstenbelasting maar liefst 16% tot 52% van het geschonken bedrag terug. De inkomsten van de kerk kunnen bijna verdubbelen als u uw gewone kerkelijke bijdrage omzet in een periodieke gift en vervolgens het belastingvoordeel mee schenkt. Dat kost u niets meer.
De verplichting tot uitkering tijdens de looptijd vervalt bij overlijden van de schenker. Tussentijds kunt u altijd stoppen, maar het fiscale voordeel vervalt dan.

Voor uitgebreide informatie en rekenvoorbeelden verwijzen wij u naar de website van de PKN Apeldoorn:
http://pkn-apeldoorn.nl/over-ons/geldzaken/
http://pkn-apeldoorn.nl/over-ons/geldzaken/periodieke-schenking/

NIEUWS UIT DE GROTE KERK

Actueel Nieuws

Actueel Nieuws

  • Lied van de week
  • 17 april: Programma 75 jaar bevrijding
  • Vakantiegeld samen delen
  • Berichtgeving Corona Virus

Lees verder

Kunst onder de toren

Kunst onder de toren

  • Er zijn nieuwe exposities te zien van Nathan Zwaaf en Anton Lemmers in de Grote Kerk en Irene.

Lees verder

Vlog dominee Schüssler

Vlog dominee Schüssler

  • Eenzaam maar niet alleen - 3 april
  • Kids en Corona op Palmzondag - 3 april
  • Grote Kerk Apeldoorn in tijden van Corona - 27 maart

Lees verder