Met ruim 30.000 bolletjes papierpulp, gemaakt in een eikelnopje, maakte Bert Loman zestien objecten voor de expositie ‘75 +1 jaar Vrijheid’. Twaalf objecten hiervan verwijzen onder andere naar de bevrijding van Apeldoorn, naar de moed van soldaten en verzetsmensen, naar het leed van miljoenen slachtoffers in het algemeen en die van het Joodse volk in het bijzonder. Bovenal verwijzen zijn objecten naar de kostbaarheid en vreugde die werkelijke vrijheid schenkt: te mogen leven in een vrij land, met ruimte voor verschil, een land waar iedereen zichzelf mag zijn. Samen vormen ze zijn ‘Monument van de bevrijding’.

 Alles is prachtig gefotografeerd door Mich Buschman fotografie.
www.michbuschman.nl

01 Bert Loman MMB0819
02 Tranen MIB2491 BW DE TRANEN VAN APELDOORN ‘Het Apeldoornsche Bosch’, een Joodse psychiatrische inrichting, wordt in 1943 door de nazi’s ontruimd. Bijna twaalfhonderd patiënten en vijftig personeelsleden worden naar Auschwitz gedeporteerd. Velen zijn bij aankomst bijna direct omgebracht. Apeldoorn huilt.
03 Tirannie verdrijven MIB2979 BW DE TIRANNIE VERDRIJVEN… Opstaan tegen onrecht en geweld: vijftien duizend mensen uit het verzet ontvangen na 1945 het Verzetsherdenkingskruis. Onder hen ook de beide ouders en de oom van Bert Loman. Want: ‘Vrijheid geef je door’.
04 Menora MIB2478 BW MENORA: DE ZEVENARMIGE KANDELAAR Licht brengt leven, het verdrijft de duisternis en creëert wijsheid, kracht en schoonheid. Het wordt door vogels naar alle windstreken gedragen.
 05 Takken levensboom MIB2974 TAKKEN UIT DE LEVENSBOOM Van oudsher en in allerlei culturen speelt de levensboom een grote rol. Naast symbool voor bron van leven, kennis, groei en ontwikkeling staat hij vooral ook voor onsterfelijkheid. Hier symboliseren de takken met de veelkleurige bolletjes de hoop dat de boom van vrijheid eeuwig vrucht zal dragen. 
 06 Oranje in balling MIB3006 ORANJE IN BALLINGSCHAP Vijf jaar verblijft Koningin Wilhelmina met het Nederlandse kabinet in ballingschap in Londen. Het volk mist zijn koningin, de koningin mist haar volk. Daarom vijf maal oranje, met een rouwband van leed. Koning Willem Alexander, 4 mei 2020: “Maar er is ook die andere realiteit: mede mensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvol doende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.” 
 07 17 april 1945 MIB3019 17 APRIL 1945: DE BEVRIJDING VAN APELDOORN Ouders nemen hun kinderen op de schouders, de straten van Apeldoorn zijn verstopt door de uitgelaten bevolking en de doortrekkende Canadese troepen. Apeldoorn heeft zijn ruggengraat van vrijheid terug! 
 08 Canadezen MIB2481 BW CANADEZEN IN APELDOORN The Maple Leaf (het esdoornblad), nationaal symbool van Canada, het kloppend hart van de Apeldoornse bevrijding. De kubus verwijst naar het Canadese hoofdkwartier dat in Apeldoorn was gevestigd en naar de moed van de individuele soldaat. 
 09 Vrijheidsketting MIB3041 VRIJHEIDSKETTING Te kunnen zeggen wat je denkt, een religie of levensovertuiging na te volgen, een man of een vrouw te mogen liefhebben. Vrijheid verbindt in kleurrijk verschil. 
 10 Bazuinen IMG 8025 BAZUINEN Vreugdevolle bazuinen klinken als de dag van vrijheid aanbreekt, met volle teugen drinken we uit de kelk van een nieuwe tijd. 
 11 Bevrijdingsvuur MIB2961 BEVRIJDINGSVUUR Ieder jaar ontsteekt men het vrijheidsvuur in Wageningen. Vuur loutert, vonkt, verwarmt… Zit, dans en speel rond het vuur; vertel de verhalen van vrijheid en durf te zijn wie je bent. 
 12 Bevrijding Auschwitz MIB2968 BEVRIJDING VAN AUSCHWITZ De eerste vogels zwijgen op doorgeknipte stroomdraden. Zij dragen de onschuldige zielen voorgoed met zich mee. Nog horen wij hun stem… 
 13 Davidster MIB2999 DAVIDSTER Na bijna 2000 jaar diaspora keert het Joodse volk terug naar het land van David. Twaalf stammen ontspruiten en bloeien. Aan hun voet zijn ze verankerd met de stenen voor gestorvenen, geëerd en niet vergeten. 
Expositie Annie Elissen  
Foto's Vereniging Oud Apeldoorn  
Terug naar de Pagina Kunst onder de Toren