Komende Orgelconcerten in de Grote Kerk

26 juli - Bachconcert Toon Hagen

Stadsorganist Toon Hagen geeft gratis bachconcert

Op 26 juli a.s. speelt Stadsorganist Toon Hagen een ode aan Johan Sebastian Bach, een van de grootste en meest invloedrijke componisten van de geschiedenis van de klassieke muziek. De Duitse componist werd geroemd om zijn inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme wist te combineren, net als diverse muziekstijlen en dansvormen uit zijn tijd. Op 28 juli 1750 stierf Bach op 65 jarige leeftijd.

Ter ere van zijn werk speekt Stadsorganist Toon Hagen op 26 juli een Bachconcert op het orgel in de Grote Kerk van Apeldoorn.  Het concert is gratis toegankelijk als cadeau aan de stad.

Aanvang 20.00, inloop vanaf 19.30 uur.

Toon Hagen foto

Wat kunt u verwachten?

Twee keer klinkt er een Präludium en een Fuga in dit concert, als opening en tot besluit. Van de eerste is het Präludium een uitbundige dans en de Fuga die zich gaandeweg ontwikkeld tot een monumentaal werk. Tot besluit van het programma klinkt de Präludium en Fuga in e.

“Deze compositie heeft een enorme diepe en verbijsterende lading. Het lijkt wel alsof er zich in de Fuga een strijd tussen goed en kwaad afspeelt”, aldus Stadsorganist Toon Hagen. 

Tussen de Präludium en de Fuga klinkt de koraal bewerking bij het lied An Wasserflüssen Babylon; een lied van weemoed en verlangen van mensen op de vlucht of verbannen naar een land van vrede.

De Partite diverse sopra: Christ, der du bist der Helle Tag zijn variaties bij een oud avondlied, een gebed om innerlijke rust en vrede.

De Triosonate nr. 6 open met een zeer vrolijk en concertant deel. Het tweede deel is van een grote poëtische schoonheid en getuigt ook van een zekere vergankelijkheid en in het derde deel keert de vrolijkheid weer terug maar dan met meer nuance dan in het eerste deel.

 

9 augustus - Andre Knevel uit Canada.

De Canadese organist André Knevel toert deze zomer weer door Nederland. Hij heeft dat jaren gedaan, tot dat Covid 19 in 2020 en in 2021 dit ritme verstoorde. Hij viert dit jaar zijn (uitgestelde)  50 jarig jubileum als organist.  Apeldoorn mag op zijn toer niet ontbreken. Vandaar dat wij graag zijn concert in de Grote kerk faciliteren.

Op het programma staan werken van Bach en Handel, Rheinberger en eigen bewerkingen van de organist.

Iedereen is welkom.  De toegangsprijs is € 10,00

Aanvang 20.00 uur. Kerk open 19.30 uur.

 

16 augustus - Evert Zwart

Everhard Zwart geeft deze avond een orgelconcert op het prachtige Batz Witte orgel van de Grote kerk in Apeldoorn. Deze organist heeft eigenlijk geen verdere introductie nodig. Hij is een zeer ervaren organist, die in 2020  nog zijn 40 jarig jubileum als organist heeft gevierd.

Het programma is heel divers en elke orgelliefhebber zal stukken horen waar hij of zij dol op is. Of het nou Handel is of Bach, of bewerkingen van Jan Zwart of Willem Hendrik Zwart, er is voor elk wat wils.

Het orgel van de Grote Kerk leent zich heel goed voor deze diverse werken. In de Grote Kerk in Apeldoorn genoeg ruimte zodat we iedereen een plaats kunnen geven.

Iedereen is welkom.  De toegangsprijs is € 10,00

Aanvang 20.00 uur. Kerk open 19.30 uur.

 

25 augustus - Canto Ostinato Toon Hagen

Muzikaal de zomervakantie afsluiten, dat kan op 25 augustus. Op deze donderdagavond neemt Stadsorganist Toon Hagen u mee op een mooie muzikale reis met de Canto Ostinato. Hij speelt deze beroemde compositie van Simeon Ten Holt op het orgel van de Grote Kerk aan de Loolaan.

Speciaal voor de gelegenheid heeft Stadsdichter Herman Kattemölle een gedicht geschreven, dat hij zal voordragen.

De Canto Ostinato is een doorlopend stuk dat Toon in ongeveer anderhalf uur zal spelen.
Het concert is gratis toegankelijk en start om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.30 uur.

Mooie muzikale uitdaging

De Canto Ostinato ontstond in het begin van de 70-er jaren en is het meest uitgevoerde werk van de componist Simeon ten Holt (1923-2012). De ene luisteraar roemt de romantische diepgang, voor de ander voelt het als een moment van bezinning en heeft de compositie iets meditatiefs. De Stadsorganist zelf vindt een uitvoering van Canto in vele opzichten een enorme, maar ook mooie muzikale uitdaging. “De ruimte van een kerk en het instrument met alle mogelijke klankkleuren zorgen ervoor dat iedere uitvoering weer anders is. In deze compositie blijft ruimte om tijdens de uitvoering aan muzikale invallen op dat moment gehoor te geven. Er is wel degelijk een plan en de registerkeuzes zijn vooraf gemaakt en uitgewerkt. Toch zal er tijdens de uitvoering altijd de optie zijn dat het anders loopt… In die zin is een uitvoering van de Canto Ostinato altijd weer een mooie en spannende reis!”

Stadsorganist

In september 2021 is Toon Hagen benoemd tot Stadsorganist van Apeldoorn. Toon is naast organist van de Grote Kerk in Apeldoorn ook kerkmusicus, componist, cantor in Zwolle en dirigent van diverse koren. Hij hoopt in zijn rol als Stadorganist van Apeldoorn samen met andere organisten in Apeldoorn het orgel en de muziek “buiten de kerk” te brengen en zo een bredere doelgroep te bereiken. Hij zal in deze rol dan ook niet alleen in de kerk aan de Loolaan te zien en horen zijn. Zo speelt hij op 10 september het slotconcert van de Nationale Orgeldag in de Onze Lieve Vrouwenkerk aan de Hoofdstraat in Apeldoorn.

De Canto Ostinato is het tweede concert dat hij geeft als stadsambassadeur. Zijn eerste stadsconcert stond in het teken van Bach.

De Stadsorganist gaat zich daarnaast inzetten voor het onderhoud van de waardevolle, soms monumentale, orgels in Apeldoorn. Na afloop van het concert wordt een collecte gehouden, die geheel ten gunste van het onderhoud van het orgel komt.

 

30 Augustus - Wilhelmina Concert

De vaste muzikanten, Arjen van Vliet (orgel), Arjen en Edith Post (koperblazers) en Johan Bredewout (vleugel), staan weer te popelen om voor u te mogen optreden! 


Entreeprijs is 10 euro.

Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 14:27