Choir of Royal Holloway

Categorie
Concerten
Datum
2017-12-21 19:30

choirofhollowayKaartverkoop: via de website van Orpheus.

The Choir of Royal Holloway (RHC)
Het koor van de Royal Holloway Universiteit wordt beschouwd als een van de beste gemengde collegiale koren in Engeland. De opnames van het koor middels het Hyperion Label hebben tot juichende kritieken geleid in talrijke bekende muziekpublicaties. In Engeland verzorgt het RHC minimaal 50 concerten per jaar, waarbij als specialiteiten gelden de late renaissance en daarnaast ook hedendaagse muziek, met name afkomstig vanuit de Baltische staten. Het RHC maakt ook deel uit van een uniek oefenprogramma in samenwerking met The Kings’ Singers.

Het Royal Holloway Choir is opgericht in 1886, en bestond oorspronkelijk uitsluitend uit vrouwelijke stemmen. Tegenwoordig bestaat het gemengde elite-koor uit 24 geschoolde koorzangers en –zangeressen, het wordt gefinancierd vanuit het programma van de Santander Universities. De zangers en zangeressen onderhouden hun vocale kwaliteiten tijdens wekelijkse kerkdiensten, met daarnaast geregelde concerten, internationale tournees, opnames en radio- en tv-uitzendingen.

Tournee
Tussen 2009 en 2016 heeft het RHC 9 albums opgenomen met het Hyperion Label. Middels deze samenwerking en de daaruit voortvloeiende live uitvoeringen heeft het koor een bijzondere specialisatie ontwikkeld voor muziek uit de Baltische regio. Gedurende een tournee in 2013 langs alle drie de Baltische staten trad het koor o.a. op tijdens het Letse Songfestival, en tevens met het Tallinn Kamerorkest in een concert -gezongen in de taal van Estland- dat uitgezonden werd op de dag van de Estse onafhankelijkheid.

Het koor heeft inmiddels vele Europese landen aangedaan, heeft opgetreden in Beijing, en heeft opgetreden in tal van radio- en televisie-uitzendingen over de hele wereld. In Engeland is het koor veelvuldig te horen geweest via BBC Radio 3 bij concerten en religieuze vieringen. In 2016 heeft het koor een tour gemaakt door de VS en Canada, met onder meer uitvoeringen in de kathedralen van Toronto en in Grace Church in New York.

Nieuwe composities
Vele nieuwe werken zijn gecomponeerd voor het koor, mede dankzij de nauwe samenwerking met enkele hedendaagse componisten. Zo componeerde Carson P. Cooman in 2009 The Revelations of a Divine Love, een nieuwe oratio met een indrukwekkende lengte, en een live opname van de Amerikaanse premiere hiervan is nu uitgebracht door Albany Records in de VS.

Rupert Gough
Rupert Gough is sinds 2005 de vaste dirigent koormuziek van het Royal Holloway Choir en tevens de universiteitsorganist. Daarnaast is hij de organist en heeft hij de muzikale leiding over de het professionele koor van de Great Saint Bartholomew, de oudste operationele kerkgemeenschap in Londen. Voor het RHC heeft Gough een programma ontwikkeld met wekelijkse koorrecitals, daarnaast geeft hij cursussen voor aankomende koordirigenten en heeft hij het universiteitskoor van de Royal Holloway omgevormd naar een gemengd collegiaal elite-koor van 24 professionele zangers. Het koor heeft met name de laatste drie jaar een uitmuntende reputatie gekregen vanwege een serie opnames via Hyperion Producties.

Rupert Gough was koorzanger bij het Chapel’s Royal Choir van St. James’s Palace, en verkreeg een studiebeurs voor de Purcell School. Hij studeerde met een masters degree cum laude af op het onderwerp orgelmuziek aan de Universiteit van East Anglia, tijdens deze periode was hij de tevens de leidende organist van de Norwich Cathedral. Gough is vooral bekend geworden door zijn aandeel in het fameuze Gough duo, in combinatie met de viool.

Als dirigent heeft Rupert Gough gewerkt met een grote verscheidenheid aan professionele koren en orkesten, waaronder het Britten Sinfonia, het Tallinn Kamer Orkest. de London Mozart Players en een groot aantal erkende solisten.

Programma

Puer natus in Bethlehem - Samuel Scheidt
Tribus miraculus - Giovani Pierluigi da Palestrina
O magnum mysterium - Tómas Luis de Victoria
In dulci jubilo [organ solo] - J..S. Bach
In dulci jubilo - arr. Robert Pearsall
Il est né le divin enfant - Trad. French, arr.Rutter
King Jesus hath a garden - Trad. Dutch, arr.Rutter
Een kindeken is ons geboren [organ solo] - John Bull
The first Nowell - arr. Ola Gjeilo
Silent night - arr. Rupert Gough
Veni Emmanuel - Ben Parry
PAUZE

Dum medium silentium - Vytautas Miškinis
Ave Maria II
Hymn to a virgin - Benjamin Britten
Es ist ein Ros' Entsprungen [organ solo] - Johannes Brahms
Es ist ein Ros' Entsprungen - arr. Jan Sandström
Shepherd’s Carol - Bob Chilcott
The holly and the ivy - arr. Ola Gjeilo
Interlude on 'The Holly and the Ivy' [organ solo] - W.S. Lloyd Webber
Wintertide - Ola Gjeilo
The oxen - Jonathan Rathbone
Jingle Bells - arr. Ben Parry

Koor onder leiding van: Rupert Gough | Orgel: Liam Condon

 
 

Alle datums

  • 2017-12-21 19:30

NIEUWS UIT DE GROTE KERK

Actueel Nieuws

Actueel Nieuws

  • Rectificatie: Top2000 Kerkdienst
  • Vacature: Manager marketing en acquisitie verhuur Grote Kerk Apeldoorn (ca. 100 dagen/jaar) (ZZP)
  • Wereldrecord Bijbellezen voor Serious Request en:
  • Christmas Carol Sing Along

Lees verder

Kunst onder de toren

Kunst onder de toren

  • Van 18 oktober tot 6 december 2017 exposeert BERT DE RUITER in gebouw Irene.
  • Van 6 november tot 29 november 2017 exposeert ALEXANDER DIJKMAN uit Apeldoorn in de Grote Kerk.

Lees verder

Grote Kerk 125 jaar

Grote Kerk 125 jaar

  • 15, 16 en 17 september hebben we het 125 jarig bestaan van de Grote Kerk gevierd.
  • De vervanging van de kroonluchters was een flinke klus, zie de foto's.

Lees verder